Izbornik
Zatvoriti izbornik

2.2.2021 Na tržište stigao 100 posto novi Caddy

Peta generacija bestselera

  • Inovativna tehnička osnova: potpuno novo konstruirani Caddy temelji se na modularnoj poprečnoj platformi (MQB)

  • Karizmatičan vanjski dizajn i unutrašnjost: suvereni dizajn novog Caddyja orijentiran je na funkcionalnost

  • Svestrani talent: novi Caddy na tržište dolazi kao gradsko dostavno vozilo, Kombi, kompaktni monovolumen i kamper

  • Prostran: Caddy nastavlja osvajati kupce savršenim paketima opreme i mnoštvom prostora u svim verzijama

  • Dugi međuosovinski razmak i šira klizna vrata: u novom modelu Caddy Cargo Maxi sada ima dovoljno prostora za dvije euro palete

  • Digitaliziran i umrežen: po želji prvi put s digitalnim instrumentima i brojnim online uslugama

Volkswagen Gospodarska vozila predstavljaju novi Caddy. Peta generacija bestselera koji je proizveden preko tri milijuna puta na tržite dolazi kao Kombi, obiteljski monovolumen, gradsko dostavno vozilo i kamper. Ovaj svestrani talent prvi se put temelji na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) koja se upotrebljava u Golfu 8. S najnovijom fazom razvoja MQB platforme brojne nove tehnologije pronalaze svoj put u seriju Caddyja: inovativni sustavi potpora kao što su "Travel Assist" i nova potpora za skretanje povećavaju razinu sigurnosti i udobnosti; umreženi infotainment sustavi i digitalizirani sustavi rukovanja pretvaraju Caddy u smartphone na kotačima; nova tehnologija dvostrukog doziranja (engl. twindosing) pretvara emisije dušikovih oksida iz štedljivih turbodizelskih motora u vodu i neškodljivi dušik. Vanjski je dizajn koncipiran na karizmatičan način, dok je unutrašnjost osmišljena u svakom kutku. Istovremeno je povećan prostor ovog novog višenamjenskog alata među kompaktnim transporterima, monovolumenima i kamperima - pravi Volkswagen.

 

 

Novi Caddy dostupan je kao Kombi i monovolumen u novokonfiguriranim varijantama opreme "Kombi", "Caddy", "Life" i "Style" te kao gradsko dostavno vozilo u verzijama "Cargo" i "Cargo Maxi" (dugi međuosovinski razmak). Od početka godine novorazvijeni Caddy California (vozilo za kampiranje kao nasljednik modela Caddy Beach; prvi put opcijski dostupno, između ostalog, s minikuhinjom, panoramskim staklenim krovom i novim šatorom) proširio je spektar serije točno na vrijeme za sljedeću sezonu godišnjih odmora. Osim s prednjim pogonom, od proljeća 2021. godine Volkswagen Gospodarska vozila će ovisno o verziji ponuditi i petu generaciju Caddyja s pogonom na sve kotače 4MOTION; to se također odnosi na model Caddy California. Novi, samostalni Caddy PanAmericana - crossover sastavljen od monovolumena i SUV-a - također će se na tržište lansirati 2021. godine za sve svjetske putnike - kao istaknuta značajka pogona 4MOTION i nasljednik modela Caddy Alltrack.

Karizmatičan dizajn i nove značajke vanjskog dizajna

Prelazak na modularnu poprečnu platformu (MQB) vidljiv je već na prvi pogled zahvaljujući međuosovinskom razmaku koji je produžen s 2682 na 2755 mm te proporcijama novog Caddyja koje u skladu s time djeluju dinamičnije. Dizajneri su upotrijebili tehnički predložak kako bi na temelju toga stvorili potpuno redizajniranu karoseriju - karizmatičniju nego ikad. Kada su u pitanju tehnologija i oprema, vanjski dizajn Caddyja opremljenog s maksimalno sedam sjedala odlikuje se brojnim novim značajkama: među njima su posebno veliki panoramski krov sa staklenom površinom od 1,4 m2 (dostupan također za model Caddy California, kao što je opisano) te opcijske električne pomoći pri zatvaranju za klizna vrata i stražnji poklopac. Dodatni novitet predstavljaju kotači od lakog metala veličine 16" i 17" te prvi put u veličini 18" te nova LED glavna svjetla i LED stražnja svjetla koja su u vrhunskoj verziji "Style" dostupna u sklopu serijske opreme. Prvi put u vozilu: sustav pokretanja i zaključavanja bez ključa "Keyless Access". U vrhunskoj verziji "Keyless Access / Advanced" dovoljno je da se jedan od korisnika Caddyja približi vozilu s ključem u džepu kako bi se centralno zaključavanje po želji otvorilo i bez dodirivanja ručice vrata. Novorazvijeni sustav raspolaže revolucionarno dobrom zaštitom.

 

 

Jedna od najvećih unutrašnjosti u segmentu

Unutrašnjost pete generacije Caddyja impresionira novim vrhunskim rješenjima i znatno većom ponudom iskoristivog prostora. Caddy Cargo nudi teretni prostor veličine 3,1 m3 (u skladu s normom SAE V6), dok zapremina u modelu Caddy Cargo Maxi iznosi 3,7 m3. Potpuno novo konstruirana stražnja osovina pritom usavršava prostor. Kako i zašto je to realizirano postaje jasno ako uzmemo za primjer model Caddy Cargo: u njegov stražnji dio sada se može poprečno utovariti euro paleta. Od sada maksimalna širina između kućišta kotača iznosi 1239 mm. U novi Caddy Cargo Maxi sada se može utovariti dodatna euro paleta zahvaljujući kliznim vratima koja su proširena na više od 840 mm (širina kod prethodnika: 701 mm), što predstavlja važnu prednost u odnosu na konkurenciju. Maksimalna dužina teretnog prostora do pregradne stijenke iznosi 1797 mm (Cargo) odnosno 2150 mm (Cargo Maxi).

Verzije osobnog automobila i Kombija serijski su u ponudi s pet mjesta za sjedenje. Modeli s dva reda sjedala - bez obzira na to radi li se o kratkim ili dugim varijantama - opcijski se mogu naručiti s trećim redom sjedala, baš kao i njihovi prethodnici. Zahvaljujući dvama dodatnim pojedinačnim sjedalima u stražnjem dijelu vozila, Caddy ubrzo postaje model sa sedam sjedala. Novost je to što se sjedala u trećem redu sada mogu pojedinačno izvaditi uz maksimalnu fleksibilnost. Međutim, u najnovijem su Caddyju zadržane, naravno, i već provjerene funkcije: tako se sjedala osobnog vozila i Kombija u drugom i trećem redu i dalje mogu jednostruko i dvostruko preklopiti. Sjedala u drugom redu mogu se, naravno, ponovno demontirati u samo nekoliko poteza. Kombi i obiteljski monovolumen nude kapacitet prtljažnika od čak 2556 litara (uz natovarenost do krova i prvog reda sjedala te izvađeni drugi red sjedala); kapacitet prtljažnika s pet osoba u vozilu uz natovarenost do visine naslona stražnjeg sjedala iznosi suverenih 1213 litara. Dužina teretnog prostora Kombija i monovolumena do prvog reda sjedala iznosi 1913 mm; između kućišta kotača na raspolaganju stoji maksimalna širina od 1185 mm. Dugi međuosovinski razmak i šira klizna vrata: u novom modelu Caddy Cargo Maxi sada ima dovoljno prostora za dvije euro palete.

 

 

Digitalizirani vrhunski cockpit i digitalne dodirne površine

Arhitektura prikaznih elemenata i elemenata za rukovanje odlikuje se novim dizajnom: prvo sučelje za vozača i suvozača pritom čine analogni instrumenti s digitalnim višenamjenskim pokazivačem ili - u sklopu opcijske opreme te u verziji "Style" u sklopu serijske opreme - novi "Digital Cockpit" (potpuno digitalni instrumenti). Ovisno o opremi, u vozilu su serijski ili opcijski dostupni radiouređaji i navigacijski sustavi s dodirnim zaslonima u veličinama dijagonale od 6,5" (16,51 cm), 8,25" (20,96 cm) ili 10,0" (25,4 cm). Fuzijom sustava "Digital Cockpit" i 10" premijskog navigacijskog sustava "Discover Pro" pritom nastaje digitalni izgled prikaznih elemenata i elemenata za rukovanje: "Innovision Cockpit". Infotainment sustavi Caddyja k tomu mogu preko online jedinice za povezivost (OCU) s integriranom eSIM karticom pristupiti mobilnim online uslugama (MOD). Inovativno upravljanje klima-uređajem ispod infotainment sustava također je prvi put dostupno u digitalnoj izvedbi s klizačima koji omogućuju jednostavno rukovanje.

Također novost u Caddyju: digitalne dodirne površine za funkcije svjetla, vidljivosti, zvuka i izbornika. Tako je rotacijski prekidač za svjetla odslužio svoje - njegovu ulogu od sada preuzima polje s tipkama "Svjetlo & vidljivost" koje je integrirano sprijeda s lijeve strane u istom vidnom polju i na istoj razini rukovanja kao cockpit i infotainment sustav. Dodatno polje s tipkama ispod središnjeg infotainment sustava i elementa za rukovanje klimom omogućuje brzo i intuitivno rukovanje sustavima potpora te proširenim funkcijama klima-uređaja i parkirnim funkcijama putem takozvanih tipki za izravni pristup. K tomu nova učinkovita LED unutrašnja svjetla s rukovanjem preko dodirnog zaslona i napajanje strujom za vanjske uređaje od 230 V usavršavaju život u vozilu (opcija). Još jednu inovativnu značajku predstavlja opcijski krovni ventilator za vrlo učinkovitu klimatizaciju stražnjeg dijela Caddyja.

Veća sigurnost i udobnost zahvaljujući brojnim novim sustavima potpora

Pet od ukupno 19 sustava potpora predstavlja novitet u Caddyju, dok su ostali sustavi takoreći temeljito redizajnirani i prošireni brojnim funkcijama: u novitete se ubraja "Travel Assist" koji prvi put u nekom Volkswagen gospodarskom vozilu omogućuje potpomognutu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine. U kombinaciji sa sustavom "Travel Assist" novokoncipirano višenamjensko kolo upravljača modela Caddy opremljeno je kapacitivnim senzorima. Razlog tomu je što bi vozač iz pravnih i sigurnosnih razloga trebao stalno nadzirati sustav. Zahvaljujući kapacitivnim senzorima, osigurano je precizno prepoznavanje dodira bez upotrebe sile tako da se sprječavaju neispravna upozorenja. Odnosno: sve dok su ruke na upravljaču, nema zahtjeva za upravljanje. Novitet predstavlja i potpora za skretanje kao sastavni dio sustava "Front Assist", koja je u svakom Caddyju dostupna u sklopu serijske opreme. Potpora za skretanje pritom može pružiti dodatnu podršku, primjerice kod izbjegavanja sudara pri prelasku preko suprotnog voznog traka. Još jedan novitet u Caddyju koji je time prvi put dostupan u A segmentu gradskih dostavnih vozila predstavlja potpora za manevriranje prikolicom "Trailer Assist" poznata iz Craftera (pojednostavljuje manevriranje prikolicom pri vožnji unatrag).

 

 

Twindosing značajno snižava emisije dušikovih oksida TDI motora

Novi 4-cilindrični motori Caddyja jednako su inovativni kao i sustavi potpora: riječ je o agregatima sljedećeg stupnja evolucije koji su bez iznimke opremljeni filtrima za čestice. Primjer turbodizelskog motora (TDI): za TDI motore snage 55 kW (75 KS), 75 kW (102 KS) i 90 kW (122 KS) koji dolaze sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili automatiziranim 7-stupanjskim mjenjačima s dvije spojke prvi se put u nekom Volkswagen gospodarskom vozilu primjenjuje novi "twindosing": emisije dušikovih oksida (NOx) značajno su smanjene u odnosu na prethodni model zahvaljujući dvama SCR katalizatorima i realiziranom dvostrukom ubrizgavanju AdBlue sredstva. Time se TDI motori Caddyja ubrajaju među najčišće turbodizelske motore na svijetu.

U jednakoj mjeri učinkovit i održiv: benzinski turbomotor (TSI) s 84 kW (114KS). K tomu bi trebali također uslijediti motor na zemni plin s turbopunjačem (TGI motor izrađen na temelju TSI motora, ali s 96 kW / 130 KS) te plug-in hibridni pogon (eHybrid). Nove pogonske tehnologije imaju primjetno pozitivan ekološki i ekonomski utjecaj. Primjer TDI motora: kombinirana potrošnja novog Caddyja 2,0 TDI sa 75 kW (102 KS) i 6-stupanjskim ručnim mjenjačem iznosi 4,8 l/100 km prema Novom europskom ciklusu vožnje - dakle 1,4 l/100 km manje u odnosu na usporedivi motor Caddyja prethodne generacije koji je sada zamijenjen.

Ovoj značajno poboljšanoj učinkovitosti pridonosi također aerodinamika novog vanjskog dizajna: cw-vrijednost (prethodnik: 0,33) novog Caddyja mogla se smanjiti na sadašnjih 0,30, što predstavlja mjerilo standarda u ovom segmentu. U usporedbi s konkurencijom novi je Caddy također u prosjeku deset posto štedljiviji od TDI-ja, a samim time ispušta i deset posto manje emisija CO2. Za najbolje vrijednosti u klasi pobrinut će se i verzije Caddyja s benzinskim motorima.

Novi Caddy u Hrvatskoj

Prodaja novog modela Caddy 5 je počela s početkom 2021. godine, trenutno se nude sve varijante motora i pogona za Caddy Cargo (osim 4motion i CNG), počevši s Caddy Cargo 2.0 TDI s 55 kW po cijeni od 123.828 kn + PDV i benzincem Caddy Cargo 1.5 TSI s 84 kW po cijeni od 126.631 kn + PDV. U ponudi su i putničke (M1) varijante Kombi, Caddy, Life i Style, počevši s Caddy Kombi 2.0 TDI s 55 kW po cijeni od 189.357 kn (PPMV i PDV uključen).

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim