Izbornik
Zatvoriti izbornik

16.11.2023 Prve činjenice: marka Volkswagen gospodarska vozila poboljšala uspješan Crafter

  • Druga generacija modela Crafter, s više od 354.000 prodanih vozila, dolazi uz opsežne tehničke nadogradnje koje uključuju novi izgled cockpita i nove sustave potpore za vozača

  • Novi infotainment sustav sa samostojećim zaslonom nudi intuitivno upravljanje, vrhunske aplikacije i visok stupanj individualizacije 

  • Novi digitalni cockpit, nova elektronička parkirna kočnica za više prostora za veću slobodu pokreta unutar vozila, novo višenamjensko kolo upravljača i nova ručica mjenjača kao u modelu ID. Buzz 

  • Pretprodaja novog modela Crafter trebala bi započeti u Europi u travnju sljedeće godine, nakon čega će uslijediti tržišta poput Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike i Južne Amerike 

Crafter je jedno od najmodernijih gospodarskih vozila u svom segmentu. Do kraja prošle godine prodano je više od 354.000 vozila aktualne generacije. Crafter oduševljava - bilo kao kombi, furgon, šasija, kamper Grand California ili kao platforma za druge proizvođače. Marka Volkswagen gospodarska vozila sada predstavlja prve činjenice o opsežnim tehničkim nadogradnjama modela Crafter. Softver i hardver nadograđuju se na novu razinu. Konkretno, izgled cockpita potpuno je izmijenjen. Crafter je opremljen najnovijom generacijom infotainment sustava. Također novo: digitalni cockpit, višenamjensko kolo upravljača, elektronička parkirna kočnica i brojni sustavi potpore za vozača. Pretprodaja novog modela Crafter počinje u travnju 2024. 

Izjave: Karsten Franz, voditelj tehničkog razvoja marke Volkswagen gospodarska vozila: "Nadogradili smo elektroničku arhitekturu modela Crafter radi integracije sljedeće generacije sustava infotainment, sustava potpore za vozača i praktičnih sustava u uspješan model. To znači da će Crafter i dalje biti najnaprednija serija modela gospodarskih vozila u svojoj klasi." Glavni dizajner Albert Kirzinger dodaje: "Crafter se ističe bezvremenskim, visokokvalitetnim i jasnim dizajnom. Međutim, također postavlja standarde za praktičnu upotrebu od samog početka. Stoga smo se namjerno usredotočili na preuređenje interijera. Rezultat je intuitivan raspored cockpita vrhunskog dizajna koji odražava moderna vremena i olakšava svakodnevni rad vozača."

Novi infotainment sustav: definirajući detalj interijera modela Crafter 2024. sada je 10,3 inčni i opcijski 12,9 inčni infotainment zaslon nastao na najnovijoj modularnoj infotainment platformi (MIB). Dizajniran je na način da je vizualno samostojeći. Volkswagen sustav ima novorazvijeno grafičko sučelje i intuitivnu navigaciju izbornika koji su prvi put predstavljeni ovog ljeta u novom modelu ID.Buzz s dugim međuosovinskim razmakom. Zaslon je podijeljen na dvije trajno vidljive dodirne trake i početni zaslon. S lijeve strane gornje trake na zaslonu nalazi se novi gumb za izravan pristup koji vozaču omogućuje otvaranje glavnog izbornika s pregledom svih aplikacija sa samo jednim klikom. Uz njega nalazi se gumb za novi upravljački centar vozila koji nudi izravan pristup najvažnijim funkcijama vozila. Glavni izbornik i upravljački centar vozila uvijek su dostupni bez potrebe zatvaranja aktivne aplikacije. To olakšava rukovanje. Novi početni zaslon u sredini kombinira sadržaj najvažnijih aplikacija na pločicama različitih veličina; aplikacije se mogu pojedinačno konfigurirati. Donja dodirna traka sadrži funkcije klima-uređaja i grijanja sjedala te ima tipku za početnu stranicu koja vozaču u svakom trenutku omogućuje povratak na središnji početni zaslon. Temperature i glasnoća zvuka sada se mogu namještati pomoću osvijetljenih dodirnih klizača. Crafter će također dobiti novi sustav online upravljanja govornim naredbama koji reagira na prirodne govorne naredbe. 

Novi digitalni instrumenti: novi Crafter po prvi će put biti dostupan s digitalnim instrumentima: digitalni cockpit dio je serijske opreme. Pomoću zasebnog gumba "View" na također novom višenamjenskom kolu upravljača, vozač može odabrati različite poglede te time individualno prilagoditi zaslon. Uz središnje prikaze kao što su brzina ili doseg, mnogi drugi izbornici i zasloni s informacijama dostupni su u svakom pogledu - od navigacije i telefona do medijske biblioteke. Njima se također upravlja pomoću gumba na novom višenamjenskom kolu upravljača. 

Novi elektronički upravljački elementi: dizajn ručne kočnice i prekidača za automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa također je izmijenjen. Dok je Crafter prije imao tradicionalnu ručicu ručne kočnice pokraj vozačeva sjedala, nova generacija bit će opremljena parkirnom kočnicom s elektroničkim upravljanjem čiji se prekidač nalazi između instrumenata i infotainment sustava. Time se oslobađa prostor pokraj vozačeva sjedala i poboljšava pristup stražnjem dijelu, olakšavajući - posebno u kamperima - upravljanje vozačevim sjedalom koje se može okretati za 180 stupnjeva. Ručica mjenjača sada je dizajnirana kao prekidač na stupu upravljača u stilu modela ID. Buzz. Vozila s ručnim mjenjačem zadržat će mjenjač na središnjoj konzoli, dok će modeli Crafter s automatskim mjenjačem ubuduće ondje imati pretinac za odlaganje pića. Upravljački elementi za funkcije svjetala, ploče s gumbima u području središnje konzole i svi ventilacijski otvori također su redizajnirani i premješteni. Umjesto USB-A priključaka, novi Crafter sada ima USB-C sučelja i opciju indukcijskog punjenja za smartphone. Još jedna nova značajka je USB-C priključak za punjenje na sredini gornjeg ruba vjetrobranskog stakla. To sučelje omogućuje upotrebu uređaja specifičnih za kupca u području vjetrobranskog stakla bez kabela koji ometaju vidno polje vozača ili suvozača.

 

 

Novi sustavi potpore za vozača*: Volkswagen gospodarska vozila značajno će proširiti ponudu sustava potpore za vozača. Novi i serijski sustav u vozilima ukupne mase iznad 3,5 tone (N2): informacijski sustav za mrtvi kut koji vozača upozorava na pješake i bicikliste ili vozače skutera koji se nalaze u mrtvom kutu bočno u odnosu na Crafter u gradskom prometu (0-30 km/h). Također novi i serijski sustavi za modele iznad 3,5 tone: informacijski sustav pri kretanju (obavještava vozača kada kreće nalaze li se pješaci ispred vozila) i aktivacija kočnice u slučaju vozila koje se približava pri skretanju (koči u slučaju vozila koje dolazi iz suprotnog smjera). Ti se sustavi mogu naručiti u sklopu dodatne opreme za vozila ukupne mase vozila do 3,5 tone (N1). Uvijek dio serijske opreme u budućnosti: sustav za nadzor okoline (Front Assist - funkcija samostalnog kočenja uključujući prepoznavanje biciklista i pješaka), sustav za zadržavanje vozila na voznom traku (Lane Assist), dinamički prikaz prometnih znakova, ograničenje brzine i kontrola razmaka pri parkiranju (Park Distance Control) straga s akustičnim upozorenjem. Potpora Travel Assist po prvi put bit će dostupna u dodatnoj opremi za Crafter. Tu su automatska regulacija razmaka ACC (automatsko ubrzanje i kočenje) i sustav za zadržavanje vozila na voznom traku (Lane Assist) spojeni u jedan sustav koji povećava komfor i sigurnost, posebno na dugim putovanjima, zahvaljujući potpomognutom uzdužnom i bočnom navođenju. U kombinaciji s potporom Travel Assist, potpora za hitne slučajeve (Emergency Assist - automatsko kočenje i manevriranje do ruba ceste sve do zaustavljanja) sada je također dostupna u modelu Crafter. 

Ponuda novih serijskih i dodatnih sustava potpore za vozača podiže seriju modela na novu razinu i tako vozačima modela Crafter olakšava svakodnevni rad. 

iroka ponuda verzija modela: Crafter će ponovo biti dostupan s velikim brojem tipova karoserije - jedna od glavnih prednosti ove serije modela. Ponuda se kreće od zatvorenih kombija do jednostrukih i dvostrukih kabina kao furgona i šasija te sandučara i kipera. Osim toga, ponovno će biti dostupne različite klase mase (do 5.500 kg bruto mase vozila), dva međuosovinska razmaka (3,64 metra i 4,49 metara) i različite ukupne dužine (6,0 metara do 7,4 metra). Kao i dosad, Volkswagen gospodarska vozila nudit će Crafter s četiri visine krova (od 2,4 metra do nešto ispod 3,0 metra). Novi Crafter također će biti dostupan s pogonom na prednje, stražnje i sve kotače. Uz poznati 6-stupanjski ručni mjenjač i automatski 8- stupanjski mjenjač za modele s pogonom na prednje kotače i sve kotače, novi automatski 8-stupanjski mjenjač upotrebljavat će se za varijante sa pogonom na stražnje kotače. Učinkoviti četverocilindrični dizelski motori s turbopunjačem s velikim okretnim momentom ponovno će isporučivati 103 kW (140 KS), 120 kW (163 KS) i 130 kW (177 KS). Raspon mogućnosti registracije također je povećan - bilo kao lako vozilo (vrijednosti emisije i potrošnje određuju se analogno mjernim metodama za osobna vozila) ili teško vozilo (vrijednosti emisije i potrošnje određuju se na ispitnim valjcima i testnom vožnjom za utvrđivanje potrošnje prema WLTP ciklusu). Na taj način, Volkswagen gospodarska vozila mogu zadovoljiti beskrajan broj zahtjeva kupaca i karoserija. 

 

  

* Ovisno o tržištu.

Ups!
Čini se da vaš preglednik nije ažuriran. Možda naša web stranica ne radi optimalno. Većina preglednika (ali ne i MS Internet Explorer 11 i stariji) i dalje radi dobro.

Preporučujemo vam da ažurirate svoj web preglednik!
Najnovija inačica može osigurati dobro iskustvo bilo gdje na Internetu.

Hvala vam na posjeti i dobro se zabavite.
Vaš Volkswagen tim