Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

EU-oznaka gume

EU-oznaka gume

Od studenog 2012. godine u Europskoj uniji postoji obveza označavanja guma za osobna vozila. Ciljevi označavanja EU oznakom gume su veća sigurnost u prometu i smanjenje emisija štetnih plinova i buke. Na EU oznaci gume se pomoću grafičkog prikaza navode sljedeća svojstva gume: klasa uštede goriva, klasa prianjanja na mokrim cestama kao i klasa vanjske buke i odgovarajuća mjerna vrijednost.

Klasa uštede goriva:

Guma sa malim otporom pri kotrljanju može doprinijeti smanjenju potrošnje goriva, a time i smanjenju CO2 emisija vozila. Na EU oznaci gume klasa uštede goriva označava se crnom strelicom na ljestvici u boji od A (zeleno, mali otpor pri kotrljanju) do G (crveno, veliki otpor pri kotrljanju).

 

Klasa prianjanja na mokroj površini:

Prianjanje na mokroj površini gume djeluje na put kočenja na mokroj cesti te je bitan faktor za sigurnost. EU oznaka gume navodi klasu prianjanja na mokroj cesti od A do G. Pri inače istim uvjetima guma klase prianjanja na mokroj cesti A na mokroj cesti ima kraći put kočenja od gume klase prianjanja na mokroj cesti F.

 

Klasa vanjske buke:

Buka gume doprinosi cjelokupnoj glasnoći vozila. Na EU oznaci gume navedeni su mjerna vrijednost vanjske buke u decibelima i piktogram klase buke popunjenim zvučnim valovima od jedan (tiho) do tri (glasno).

 

Klasa uštede goriva

Klasa prianjanja na mokroj površini

Klasa vanjske buke