Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

Volkswagen Amarok: Putovanje u vrhunskom pickup vozilu

29.06.2016
  • Jedini pickup u segmentu s 3,0l V6 turbopunjenim dizelskim motorom
  • Do najviše 193 km/h kod 165 kW i 550 Nm
  • Najnoviji radio/navigacijski sustavi i mobilne online usluge


Hannover, lipanj 2016. godine - Prve snimke u vožnji modela Amarok Aventura iz linije Volkswagen gospodarskih vozila: ubuduće će se ovo vrhunsko pickup vozilo kretati B segmentom sa 6-cilindarskim V motorom najnovije generacije. Ovaj offroad automobil svojim kupcima i u unutrašnjosti nudi pregršt noviteta. U njih se ubrajaju atraktivan kokpit koji uključuje višenamjenski pokazivač u boji u modelu za lansiranje Aventura te najnovije radio/navigacijske sustave. Amarok vozaču i suvozaču k tomu nudi 14-struko namjestiva ergoComfort sjedala koja su već odlikovana zbog njihove pogodnosti za leđa.

Samosvjestan i robusan: novi Amarok svojim će nastupom te preciznošću oduševiti i kupce iz klasičnog SUV segmenta. Pickup vozilo, koje je kod kuće kako na cesti tako i na neravnim terenima, u svome najvećemu stupnju snage postiže okretni moment od 550 Nm te 165 kW / 224 KS. Moguća je i najveća brzina od 193 km/h te ubrzavanje od 0 do 100 km/h za 7,9 sekundi.

Zahvaljujući svome visokom položaju sjedenja i dobrom pregledu te kvalitetnom unutrašnjošću, ovo pickup vozilo predstavlja atraktivnu alternativu. Vožnja neasfaltiranim cestama može biti uistinu elegantna i udobna. A unatoč njegovoj dojmljivoj veličini, ulazak u Amarok izuzetno je lagan. Vrata sa širokim otvaranjem te - ovisno o opremi - ručice za pridržavanje na stupovima A i B pružaju pomoć prilikom ulaska u kabinu.

Vrhunska značajka u unutrašnjosti novog Amaroka su nova, električno namjestiva ergoComfort sjedala za vozača i suvozača s izdašnim prostorom za glavu i noge. Tomu ponajprije doprinose prednja sjedala s mogućnošću namještanja visine i bočnim pomicanjem. Njih karakteriziraju sportski naglašeni podignuti bočni dijelovi sjedala koji su poboljšani s obzirom na najviše zahtjeve glede udobnosti i ergonomije. Opcijski raspoloživa vozačeva i suvozačeva sjedala s 14-strukom funkcijom pomicanja mogu se individualno namjestiti na vlastite tjelesne dimenzije. Sjedalo će stoga na pritisak gumba reagirati na namještanje visine i bočno pomicanje, izbočinu i širinu sjedala na leđnom naslonu, nagib naslona i sjedišta te manualno na namještanje dubine sjedala. Ova ergoComfort sjedala za vozača i suvozača u Amaroku odlikovana su oznakom njemačke Udruge za zdravlje kralježnice. S presvlakama od Nappa kože i kontrastnim Ceramique šavovima te dodatnim grijanjem sjedala ispunit će želje i najzahtjevnijih kupaca.

I novooblikovana instrumentna ploča odmah plijeni poglede: u dizajnu nove strukture instrumentne ploče upadljive su naglašene vodoravne linije, jasno oblikovanje površina te ostvarena preciznost rubova i udubljenja. Unutrašnjost se zbog izostanka oblih kontura i usredotočenosti na vodoravne i okomite linije doima markantnijom i izražajnijom, a brojne površine za odlaganje čine putnicima život lakšim.

Kožno višenamjensko kolo upravljača vozaču olakšava rukovanje radiouređajem, telefonom ili višenamjenskim pokazivačem. Zaslon između klasičnih okruglih instrumenata kod modela za lansiranje Amarok Aventura izveden je u boji i raspolaže 3D prikazom. S novim, opcijski raspoloživim tipkama za mijenjanje stupnjeva prijenosa na kolu upravljača (serijska oprema u Aventuri) može se upravljati 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Unutrašnje zrcalo bez okvira u kombinaciji s opcijski raspoloživim paketom Svjetlo & vidljivost dodatno povećava dojam kvalitete i sportski karakter unutrašnjosti novog Amaroka.

Sasvim gore u središnjoj konzoli, a time u izravnom vidnom polju vozača, nalazi se novi infotainment sustav, a rukovanje njime promišljeno je i ergonomično. Opremljen značajkama poput App Connect, Guide & Inform ili Car-Net na taj se način primjerice mogu integrirati aplikacije sa smartphonea preko USB sučelja kako bi se moglo pristupiti njihovim sadržajima preko dodirnog zaslona infotainment sustava. Guide & Inform proširuje navigacijski sustav najaktualnijim online informacijskim uslugama poput online prometnih informacija. K tomu je dio serijske opreme navigacijskog sustava "Discover Media" digitalni radio prijam DAB+.

U kombinaciji s infotainment sustavima "Composition Media" ili "Discover Media" isporučuje se značajka "Digital Voice Enhancement". Ovo električno pojačavanje glasa olakšava komunikaciju tijekom vožnje, mikrofon za slobodni govor pojačava govorne signale, a vozač se primjerice ne mora okretati prema svojim suputnicima ili pričati osobito glasno. Suputnici na stražnjoj klupi čuju osobu koja govori glasnije preko stražnjeg zvučnika.

Sustav potpore za parkiranje "Park Pilot" koji podržava kamera za vožnju unatrag "Rear View" također čini život lakšim. Papučice u izgledu nehrđajućeg čelika (ekskluzivno u Aventuri) ili crna obloga, podijeljena od jednih vrata do drugih šipkom lakiranom u kontrastnoj boji, zaokružuju izgled unutrašnjosti Amaroka. Klima-uređaj, bluetooth priključak i do četiri 12-V utičnice za opskrbu strujom također se nalaze u vozilu. 20" naplatak "Talca": serijska oprema u kombinaciji s 255/50 gumama modela za marok Aventura.